Любопитни факти, истории и личности

Любопитни факти за птиците

Птиците имат много повече шийни прешлени от хората. Средно около 14-15 до максимум 25 при лебедите. Хората имат 7. При папагалите са 11. При повечето птици, те осигуряват много по-голямо движение на главата – 180 градуса, отколкото при бозайниците. Шията е една от най-силните части на тялото им . Предположението, продиктувано от подвижността на шията на мъртвата птица, че “си е счупила врата” от сблъсък в прозореца по време на полет, не е вярно почти никога.

За разлика от челюстите на бозайниците, при птиците са подвижни и двете – и горната и долната част.
Движението на перата е причинено от специфични подкожни мускули, които са прикрепени към стеничките на фоликулите. Тези мускули позволяват на птицата да надигне перата си нагоре, когато е охладена или болна или да ги почисти и пренареди, когато е необходимо.

 

Няма птица с повече от 4 пръста (с изключение на някои изкуствени селекции – напр. копринена кокошка, която е с 5 пръста). Щрауса, казуара и емуто имат 3 пръста, както и кълвачите. Само един от видовете щрауси има 2 пръста.

 

Летенето е много енергоемко действие.Вълнист папагал на морското ниво, използва1,5-3 пъти повече кислород от бозайник (с подобен размер), който бяга. Докато летят, птиците увеличават консумацията си на кислород около 13 пъти повече в сравнение с периода на покой. За облекчаване на полета, повечето кости на птиците са кухи.Лястовиците, мигриращи между Европа и Африка трябва да летят около 50 часа над Сахара без почивка. Американската златна калугерица прелита около 2000 мили между Аляска и Хаваите без кацане. Арктическата рибарка мигрира от единия до другия полюс. Това пътешествие е около 20 000 мили. Бързолетът може да прелети над 60-90 мили за един час. Пингвина може да плува под вода с около 20 мили в час. Щраусът бяга с над 50 мили в час.Някои видове мигриращи гъски се издигат от височината на морското равнище до над 9000 метра, когато прелитат над Хималаите, което се равнява на човешкия еквивалент да караш колело над нивото на връх Еверест.Пилоти на самолети са докладвали за сблъсъци с птици на поразителни височини. Има обявен сблъсък с лешояд на 11 000 метра надморска височина. Птиците наистина имат уникални, забележителни и удивително прспособими дихателна и сърдечна-съдова системи, осигуряващи им енергийно превъзходство над бозайниците.

 

Човек, чувства кислороден глад и изпада в колапс след 10 минути на 6100м, а обикновеното домашно врабче може да лети и дори да се издига нагоре, на тази надморска височина. (правени са експерименти в барокамери.)Птиците могат да виждат цветовете. Те също така могат да виждат близо до ултравиолетовия спектър на светлината. При приматите, лещата на очите действа като жълт филтър, които не пропуска дължина на вълната под 400nm и по тази причина прави ултравиолетовите лъчи невидими. Роговицата и лещата на дневните птици (през деня), са оптически прозрачни и пропускат дължина на вълната до около 350nm. Така вълни, близки до ултравиолетовото излъчване са видими и се пропускат само тези ултравиолетови лъчи, които не са физиологично вредни. Бухалът може да лети между препятствия и да ловува успешно, дори когато вече е тъмно за човек.Дълбоко гмуркащите се видове птици могат да затварят напълно външният си ушен канал , като предотвратяват влизането на вода.